Korábban már beszéltünk arról, hogy fémből nem készítünk raktérburkolatot, hiszen amellett, hogy hajlamos rozsdásodni, nehéz is, így a beszerelés után a gépjármű is többet fogyasztana. De mi a helyzet a fával, ami egészen biztos, hogy nem rozsdásodik, és nyilvánvalóan a súlya sem jelent problémát? 

Való igaz, hogy a súlya nem okozhat problémát. Más tulajdonságai azonban nagyon is problémásak, ahogy arról az az ügyfelünk is meggyőződött, aki azért jött hozzánk, hogy a fából készült sérült raktérburkolatát cseréljük műanyagra. 

De mi a baj a fa raktérburkolattal?

Először is a fa teherbíró képessége nem felel meg azoknak a vállalkozásoknak, melyek komolyabb súlyokat akarnak a raktérben szállítani. A fa felület ugyanis könnyen beszakadhat, ami nem csak esztétikailag, hanem a takarítás szempontjából is rendkívül problémás.Jellemző rá például, hogy a sérülések, szakadások helyén szilánkok maradhatnak, így nagyon könnyen megsérülhet az ember keze, mikor ezeket a részeket takarítja. 

De még ha nem is történik baleset, a fa raktérburkolat takarítása akkor sem egyszerű. A fa egyik jellegzetes tulajdonsága ugyanis az, hogy képes magába szívni a nedvességet, így egy beázás esetén szinte biztosak lehetünk abban, hogy lesznek olyan részei, ahol korhadni vagy rothadni kezd a folyadék miatt. Sajnos a szárítása is nehézkes, ráadásul néha ekkor válik igazán problémássá a helyzet, mivel a kiszáradt fa elveszíti rugalmasságát, ezért még könnyebben törik, mint előtte. Nem véletlen, hogy ilyen burkolattal nem lehetséges az élelmiszer alapanyagok szállítása sem, hiszen bármilyen folyadék is löttyenne ki, azt azonnal magába szívná a burkolat, ezzel biztos táptalajt kínálva a baktériumok, a gombák és minden egyéb kórokozó szaporodásának.

A fa raktérburkolat gyorsan tele lesz apró sérülésekkel

Ezzel szemben a műanyag PP burkolat egyáltalán nem érzékeny a nedvességre. Egy komolyabb beázás után sem kezd el rohadni, az anyag pedig nem gyengül el. A PP műanyag egyik legfontosabb tulajdonsága pontosan az, hogy magas teherbirású (700kg/nm), ütésálló és nem reped, így tapasztalataink szerint ha véletlenül egy békát húznak neki a raklap behelyezésekor, az sem teszi tönkre.

Hosszú távú befektetésként csakis a műanyag raktérburkolat jöhet számításba 

Ezzel párhuzamosan fontos tudni, hogy a fa burkolat élettartama eleve csak 3-4 év, ám egy komolyabb beázás vagy egy kisebb baleset esetén még ennyit sem kapunk a pénzünkért. Éppen ezért - ha hosszú távban gondolkozik - nem érdemes, sőt sok esetben egyszerű pénzkidobás a fával foglalkozni. Optimális esetben is csak néhány évet bír, míg a PP raktérburkolat legalább tíz évig szolgálja ki a vállalkozásod. Takarítása egyszerű, mivel nem szívja magába a nedvességet, ellenálló a fizikai behatásokkal szemben, bármely autótípusba beépíthető, és még csak festeni sem kell, ami szintén különmunkát jelent. Mivel HACCP engedéllyel rendelkezik, ezért tökéletesen megfelel élelmiszer alapanyagok szállításához is, ráadásul a kedvező tulajdonságai ellenére olcsóbb, mint a fa raktérburkolat.

Melyek tehát a legfontosabb tulajdonságai a PP műanyag burkolatnak? 

- Mosható, könnyen tisztítható 

- Erős, a nehezebb súlyok alatt sem szakad be 

- Vízálló, ezért higiénikusan takarítható 

- HACCP engedéllyel rendelkezik 

- Élelmiszerszállításban is alkalmazható 

- Nem szükséges festeni 

- Élettartama minimum 10 év 

- Újrahasznosítható 

- Könnyen bővíthető 

- Bármely gépjárműbe beépíthető

Kategória: Referencia