Magyarország egyik legismertebb éttermi hálózata nem bízta a véletlenre a beszállítás biztosítását, hiszen gyorsan fölmérték, bármilyen tapasztalt sofőr is vezeti az alapanyagokat szállító Fiat Scudót, hosszú távon rengeteg fölös pénzt és energiát emészthet fel a megfelelő higiénia biztosítása. 

Az élelmiszer alapanyagok számtalan kiszerelésben, formában és nagyságban kerülhetnek be a raktérbe, ám idővel egészen biztos, hogy valami kiborul, elgurul vagy kiömlik. Ebben az esetben viszont nem pusztán „csak” arról volt szó, hogy a cég szeretne megfelelni az előírt szigorú szabályoknak, hanem a kocsi rakterének minél egyszerűbb tisztíthatóságát is célul tűzték ki. Nem csoda, a nyersanyagok többsége ugyan nem feltétlenül nagy, ám néha pont ezért képesek megnehezíteni a higiénikus tisztítás. Elég némi nyersanyagmaradék, ami ráfröccsen a kárpitra, becsöpög vagy begurult a raktér nyílásaiba, és máris egyértelművé válik, nehéz lesz teljes mértékben megtisztítani tőlük a kocsit. Ráadásul a sikeresen megbújó ételmaradványok a bomlás közben igazi baktériumtenyészetté válhatnak, és talán még szerencsések is vagyunk, ha mindez orrfacsaró bűzzel jár, ekkor ugyanis legalább tudjuk, hogy még nem végeztük a tisztítással. Ha nincs ilyen szerencsénk hamarosan baktériumok, penész és élősködők lepik el a rothadó darabokat, komoly veszélyt jelentve ezzel a friss rakományra.

Milyen problémákkal kell szembenézni élelmiszer-szállítás esetén?

- Az élelmiszer-alapanyagok jellegükből adódóan olyan foltokat, szennyeződéseket okoznak, amelyek feltakarítása nem tűr halasztást. 

- Ugyanakkor egyes nyersanyagok olyan makacs szennyeződéseket okozhatnak, amelyek eltüntetése rendkívül nehéz, néha gyakorlatilag lehetetlen feladat. 

- A fel nem takarított, vagy lyukakban, sarkokban „felejtett” élelmiszer-maradékok hamar bomlásnak indulnak, ezzel a raktérbe gyűjtve a baktériumokat, a penészt és a rovarokat is. 

- Hosszabb távon viszont még a lelkiismeretes takarítás mellett is komolyan leamortizálódhatnak a csomagtér sokat kapott részei.


Hogyan oldottuk meg?


Maradva az élelmiszereknél, mindenki tudja, miért szoktak tálcát, alátétet használni étkezésnél. Kiborulás esetén ahelyett, hogy az asztalt, a terítőt és a padlót sikálnánk át, elég áttörölgetni a tálcát. Pontosan ezt az elvet követve foglalkoztunk a Fiat Scudóval mi is. Mindig lesz egy bukkanó, egy hirtelen fékezés, vagy rosszul rögzített csomag, ami után takarítás szükséges, ám egyáltalán nem mindegy, hogy ez mennyi időbe és energiába kerül. Esztétikus, ugyanakkor rendkívül tartós műanyag borítással fedtük be a rakteret, ami megakadályozza, hogy a felboruló nyersanyagok a kocsi nehezen elérhető részeit szennyezzék be. 

A borításnak hála így ügyfelünk biztos lehet benne, hogy egy kis baleset után a takarítás nem lesz túl komplikált, és mivel a raktérborítás rendkívül ellenálló, egyúttal hatékonyan védi a Scudo belsejét is az amortizálódástól.

Kategória: Referencia
Címkék: Élelmiszeripar
Autótípus jellemzői
Fiat Scudo raktér méret